Matcha – den magiske grønne teen mest kjent fra den Japanske teseremonien – blir fremstilt som et vidundermiddel både for helse og hud. Det finnes flust av DIY-oppskrifter som inkluderer matcha, og ikke minst finnes det en rekke profesjonelle hudpleieserier som baserer seg på matcha.

Men er den virkelig som fantastisk som det påstås? Jeg har gjort research, og her er hva jeg fant.

Er matcha bare en hype?

Selv elsker jeg matcha, men jeg ønsker ikke være partisk. Jeg elsker å drikke den, og jeg lager ofte ferske ansikstmasker med det grønne – antatt og påstått magiske – pulveret. Jeg har til og med gått til innkjøp av matcha-sett med kopp, skje, bambusvisp og det hele, og når jeg nyter en kopp kvalitetsmatcha føler jeg meg vanvittig sunn.

Så … har jeg gått på en hype, eller er det faktisk tilfelle at det er så sunt? Og har det noen som helst hensikt å bruke det i hudpleie? For selv om mange hudpleieprodusenter i dag (både kjente og mindre kjente) benytter esktrakt fra grønn te eller matcha i produktene sine, vet jeg også med sikkerhet at mange markedsfører hva som helst så lenge det er populært – uavhengig av faktisk virkning.

matcha

Hva er Matcha?

Matcha er en type grønn te laget ved å ta unge teblader og slipe dem til et lysegrønt pulver. Pulveret blir deretter vispet sammen med varmt vann ved hjelp av en spesiell bambusvisp. Dette er forskjellig fra vanlig grønn te, hvor bladene trekker i vann for deretter å bli fjernet.

«Å drikke vanlig grønn te er litt som å koke spinat, kaste spinaten og deretter drikke bare vannet», sier Louise Cheadle, medforfatter av The Book of Matcha og medeier av Teapigs. «Du får noen av næringsstoffene, men du kaster bort den beste biten.» Med matcha drikker du hele tebladene.

Matchablader dyrkes på grønne busker holdt under skygge. Skyggen øker mengden av klorofyllinnhold i bladene, noe som gjør dem lysegrønne og fulle av næringsstoffer. Bladene plukkes for hånd og stengene og venene fjernes. Ifølge Cheadle blir bladene tradisjonelt malt med granittstein til et superfint pulver. «Det tar en time å male bladene, og det er gjort i mørket for å beskytte næringsstoffene,» sier hun.

Den fineste matcha kommer fra Japan, hvor den har blitt dyrket i århundrer og er en del av den tradisjonelle japanske te-seremonien.

Hva er fordelene med matcha?

Matcha, som andre grønne teer, inneholder en gruppe av antioksidanter kalt katekiner. Matcha er høy i en katekin som heter EGCG (epigallocatechin gallat), som antas å ha kreftbekjempende effekter på kroppen. Studier har knyttet grønn te til en rekke helsemessige fordeler, som å bidra til å forhindre hjertesykdom, type 2 diabetes og kreft, og til og med stimulere vekttap.

Hva er forskjellen på vanlig grønn te og matcha?

Både vanlig brygget grønn te og matcha inneholder koffein, men mindre enn kaffe eller svart te. Matcha ser ut til å inneholde mer koffein enn vanlig brygget grønn te.

LES OGSÅ  Jippi, vi åpner nettbutikk!

Den ser også ut til å inneholde mer EGCG. ConsumerLab.com, en uavhengig testgruppe, testet matchaprodukter i 2015 og fant at matcha ga 17 mg til 109 mg EGCG per porsjon. Til sammenligning gir gjennomsnittlig brygget grønn te 25 til 86 mg per porsjon. Mens matchpulver inneholdt flere katekiner per gram enn brygget grønn te, var den vesentlig dyrere: Det laveste kostnaden matcha pulver var tilgjengelig på tiden for $ 2,31 for 200 mg EGCG, sammenlignet med 27 cent i samme mengde fra brygget grønn te. Sammenlignet med pulverene gir matcha i teposer betydelig mindre EGCG.

Hva smaker matcha?

Mange hevder de ikke liker matcha (eller vanlig grønn te) på grunn av den bitre smaken. Men matcha skal ikke smake bittert. En god matcha er lysegrønn i fargen og blottet for bitterhet. Får du en bitter matcha tyder det på lav kvalitet.

«En god kvalitetsmatcha er lysegrønn og glatt. En gjennomsnittlig matcha vil være gul og kornete å røre ved – seigere blader av tebusken», sier Cheadle. Kvaliteten på bladene påvirker smaken. «En god matcha vil ikke smake bitter i det hele tatt; det vil være en litt søt smak. «

matcha
Bildet er lånt fra MatchaSource.com

Skal vi være bekymret for bly i matcha-te?

Bly i grønn te har vært en bekymring. «Grønn te er som en svamp for bly,» sier Cooperman. «Det er ikke overraskende at vi i løpet av årene har funnet relativt høye nivåer i grønn te.»

Men ConsumerLab.coms testing har vist at selv om bly er funnet i bladene som brukes i poser med grønn te, ser det ikke ut til å bli absorbert i vannet. Cooperman sier at teamet hans var bekymret for blyinnhold i matcha, fordi folk drikker matcha rett fra bakken (eller busken, for å være nøyaktig) fremfor å trekke den i vann med teposer. Testene deres viste imidlertid at blant de seks populære matcha-merkene de testet (DoMatcha, Encha Organic Matcha, Rishi Teahouse Matcha, Teavana Imperial Matcha, Kirkland Signature Green Tea og Republikken Tea Double Green Matcha Tea) at pulverene ikke var forurenset av bly eller andre metaller, og inneholder heller ikke miljøgifter. Fra nå av sier Cooperman at han ikke tror at blyeksponering er en risiko i matcha som nå selges i USA.

«Du kan innta uten å bekymre deg,» sier Cooperman. «Vi har ikke testet hvert merke der ute, men de premium-merkene vi har testet har vært rene.»

Den grønne teens sammensetning

Det kan være interessant å se på hvordan grønn te er sammensatt. Om du synes det er uinteressant hopper du bare rett over til neste avsnitt.

Katekiner, en gruppe svært aktive flavonoider med soppdrepende og antibakterielle egenskaper, er en viktig del av grønn te som representerer 60-80% av alle polyfenoler.

Fire store katekiner er identifisert i grønn te (Figur 1) :

  • epigallocatechin-3-gallat (EGCG)
  • epigallocatechin (EGC)
  • epicatechallallat (EKG)
  • epicatechin (EC)
Figur 1

Disse epikatekin-derivatene har alle antioksidant-, antiinflammatoriske, antimikrobielle og krefthemmende egenskaper. Imidlertid er den største og mest bioaktive bestanddelen i grønn te, som er ansvarlig for dens biokjemiske og farmakologiske effekter, (-) – EGCG [Kilder: Crossref, PubMed, Web of Science®, Google Scholar].

Andre relevante forbindelser i grønn te inkluderer koffein, organiske syrer, protein, klorofyll og theanin (en aminosyre). Den kjemiske sammensetningen i grønn te påvirkes av klima, sesong, stell, og spesielt bladets alder. En gjennomsnittlig kopp grønn te inneholder mellom 300 og 400 mg polyfenoler. I gjennomsnitt er konsentrasjonen av totale polyfenoler i tørkede grønne teblader omtrent 10%. Med andre ord er bare ca. 10% av hele koppen polyfenoler, med den mest fordelaktige polyfenol-EGCG som representerer en enda mindre prosentandel.

LES OGSÅ  Naturlig hudpleie og 3 ting du aldri bør bruke i ansiktet

Studier som undersøker lokal konsentrasjon av grønn te etter systemisk overvåkning er dog sjeldne. Imidlertid har noen av dem vist at hyppig forbruk av grønn te fører til vesentlige nivåer av grønne te-polyfenoler i kroppen, og at konsentrasjonene oppnådd er tilstrekkelige for biologiske effekter som kjemoprevensjon [Kilder: Crossref, CAS, PubMed, Web of Science®, Google Scholar]. På den annen side finnes det flere grønn te-kosttilskudd og grønn te-pulverpreparater som hevder at de gir høyere nivå av GTP i blodet enn inntak av vanlig grønn te. Imidlertid finnes det foreløpig ikke tilstrekkelige nok bevis og kliniske studier på akkurat dette området.

Hva med matcha og hudpleie?

Ah, endelig!

Heldigvis finnes det faktisk dokumentasjon som tyder på at matcha er bra for huden – og det på en rekke områder. Selv om dette er et område som fortsatt krever mer forskning, så viser studier så langt lovende resultater. Blant annet skal grønn te virker beroligende på huden og dempe rødhet, spesielt ved hudlidelser som rosacea og couprose. I tillegg er grønn te anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden, blant annet ved akne.

Grønn te er også vist å redusere forekomst av “solskadede celler” etter ultrafiolett eksponering. Noe som gjør grønn te godt egnet i after sun-behandling. Det forskes også på om grønn te kan motvirke aldring i huden ved å motvirke enzymet kollagenase, som bryter ned kollagen i huden. Når vi mister kollagen aldres huden, så vi trenger kollagenet vårt.

Grønn te i behandlingen av ulike hudsykdommer

I dag antyder ulike studier at grønn te har en gunstig effekt på flere dermatologiske sykdommer. Ikke bare blokkerer grønn te polyfenoler (GTP) -blokkene de skadelige effektene av UV, noe som resulterer i reduksjon i solbrent respons, UV-indusert immunsuppresjon, hudkreftrisiko og fotosensitivitet (enkelte medisiner vil gjøre deg mer utsatt for solens sakdelige stråler, grønn te har vist seg å redusere denne sensitiviteten). GTP har også vist seg å ha antimikrobielle og antiinflammatoriske effekter ved å målrette celler eller cellulære interaksjoner i huden (i prinsippet noe av samme effekt som for eksempel antibiotika ved at det dreper mikroorganismer), så vel som hudmikrobiomet (ubalanse i mikrober og sopp kan gi hudsykdommer som atopisk eksem).

Ikke overraskende brukes grønn teekstrakter i behandling av forskjellige hudsykdommer (bilde under) .

Grønn te i behandlingen av ulike hudsykdommer

UV-beskyttelse og hudkreft

GTP er meget UV-beskyttende, sannsynligvis ved å undertrykke den kreftfremkallende virkningen av UV-stråling og mange andre skadelige effekter. Grønn te gir også beskyttelse mot farlige virkninger av UV, noe som tyder på en lovende rolle for GTP som fremtidige agenter i solbeskyttelse. Sammen med sine UV-beskyttende effekter har grønn te også bestemte virkninger på hudens elastitet. Antagelig vil GTP derfor spille en voksende rolle i kosmetiske, og da spesielt anti-aldrende, hudpleieprodukter. Hurra!

Les også: Derfor bør du ikke lage din egen solkrem >

Grønn te og smittsomme sykdommer

Grønn te har vist seg å ha positiv effekt på en rekke smittsomme sykdommer. Jeg skal ikke gå i detaljer, men henviser i stedet til kilder for de som vil lese mer om temaene.

HPV og kjønnsvorter kilder: [1] Crossref, CAS, PubMed, Web of Science®, Google Scholar, [2]Crossref, PubMed, Web of Science®, Google Scholar. [3] Wiley Online Library, PubMed, Web of Science®, Google Scholar [4] Crossref, CAS, PubMed, Web of Science®, Google Scholar.

Livmorhalskreft kilder: Crossref, PubMed, Web of Science®, Google Scholar.

HIV kilder: [1]Crossref, CAS, PubMed, Web of Science®, Google Scholar [2]Crossref, PubMed, Web of Science®, Google Scholar [3]Crossref, PubMed, Google Scholar.

LES OGSÅ  Sheasmør - den ultimate guiden

Leishmaniose kilder: Crossref, PubMed, Web of Science®, Google Scholar.

Candida kilder: Wiley Online Library, PubMed, Google Scholar.

Grønn te og hudlidelser

Heldigvis er det også godt dokumentert at grønn te/matcha har postiv effekt på mangfoldige hudlidelser, i tillegg til å generelt ha en forebyggende effekt grunnet sitt høye innhold av aktive virkestoffer.

Rosacea / akne

Ikke bare har hovedpolyfenol-komponenten i grønn te, EGCG, antioksidant, immunmodulerende og fotoprotektive egenskaper, den er også preget av antiangiogene og antiinflammatoriske effekter. Hos pasienter med signifikant Rosacea og Couprose resulterte bruk av EGCG-krem to ganger daglig i redusert fremtoning [Kilder: PubMed, Web of Science®, Google Scholar].

I tillegg har grønn teekstrakter og spesielt EGCG også vært stadig betraktet som en effektiv kandidat til behandling av akne. Studier på aknepasienter som bruker hudlotion med 2% grønn te-ekstrakjon daglig har vist effekt [Kilder: Wiley Online Library, PubMed, Web of Science®, Google Scholar, Crossref, CAS, PubMed, Google Scholar].

Atopisk eksem

Regelmessig badeterapi, for eksempel ved bruk av grønn te-ekstrakter, har vist markert forbedring av atopisk dermatitt (AD) – bedre kjent som atopisk eksem – og har blitt foreslått som en effektiv og sikker behandling for pasienter med AD. Ikke bare viste individer behandlet med grønn te-ekstrakt ekstraordinær klinisk forbedring av atopisk eksem, slik den ble vurdert ved Scorad Scoring Atopic Dermatitis Index (SCORAD). De rapporterte også om en betydelig reduksjon av daglig kløe. [Kilder:[1]Wiley Online Library, PubMed, Web of Science®, Google Scholar[2]Crossref, CAS, PubMed, Google Scholar].

Keloider

Gjennom sine antioksidanter har også grønn te-polyfenoler vist seg å effektivt hemme type I-kollagensyntese og å modulere kollagen type I og fibronektin, samt dermal fibroblastfunksjon og aktivitet. Dette antyder bruken av grønn te som adjuvant behandling alternativ for keloider samt i systemisk sklerose.

Hårlidelser

Det er noen bevis for at grønn te-ekstrakter kan være fordelaktig ved hårforstyrrelser. Ved selektivt å hemme 5-alfa-reduktaseaktivitet, kan de forhindre eller behandle androgenetisk alopeci (mannlig hårtap). I ex vivo-studier fremmer EGCG også hårvekst, noe som gjør det til et potensielt fremtidig behandlingsalternativ.

Grønn te og sårheling

EGCG er også kjent for å regulere sekresjonen av cytokiner (som hjelper til å kontrollere immunsystemet og bekjempe sykdom ) og aktiveringen av hudceller under sårheling. Faktisk viser flere studier at grønn te-ekstrakter øker sårheling ved å akselerere celleinfiltrering, tilhelingsprosess og angiogenese (nydanning av blodårer ).

Men grønn te har også antiinfeksjonsegenskaper, som i tillegg forbedrer sårheling. Spesielt er dets antibakterielle effekter blitt analysert intensivt, og det har vist seg at grønn te er effektiv mot en rekke bakterier, inkludert multidrugsresistente stammer som meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA) 50.

Konklusjon

Det har vært et økende antall studier og forsøk på å undersøke grønn te og dens ekstrakter i behandlingen av ulike dermatologiske sykdommer. Mange studier er svært lovende og antyder bruken av grønn te som et effektivt terapeutisk alternativ i kroniske, smittsomme, inflammatoriske hudsykdommer og hårforstyrrelser, samt et forebyggende verktøy, ikke bare mot hudaldring, men også hudkreft. Imidlertid er det dags dato behov for flere studier for å kunne fastslå den virkelige effekten av behandlingstiltak for grønn te i de fleste dermatologiske sykdommer, samt dens langsiktige virkning.

Min personlige konklusjon utifra hva jeg har lest, er at matcha og hudpleie virker lovende og har en stor fremtid sammen. Jeg kommer i alle fall til å fortsette både med min daglige kopp matcha, og min ukentlige «anti-aldrings» ansiktsmaske.

Skål 🙂